Zelfsneltesten voor leerlingen en personeel

Vanaf nu kan elke leerling zelf een sneltest gebruiken. De zelfsneltest kun je gebruiken als er iemand op school is geweest die besmet was met corona.

Iedereen die in de buurt van deze persoon is geweest, kan een zelfsneltest doen. De test wordt gedaan op school. Na de test weet je binnen 20 minuten of je besmet bent of niet. Als je besmet bent, ga je gelijk in quarantaine. Zo wordt het virus niet verder verspreid. De zelfsneltest is vrijwillig en dus niet verplicht. De test is gratis. Als u gebruik wil maken van de zelfsneltest, kunt toestemming geven via Magister. Deze keuze kunt u later nog veranderen als u dat wil.

Toestemming

Als u inlogt op Magister kunt u via ‘Toestemming’ aangeven wat u wil:

 

 

Hoe werkt zelfsneltesten op school?

Wij volgen de regels van de regering. De leerling neemt zelf de test af. Een docent legt uit hoe het moet. De zelfsneltest wordt nooit afgenomen door medewerkers van school.

Wanneer wordt de zelfsneltest gebruikt?

De zelfsneltest wordt alleen gebruikt als er iemand op school is geweest die op dat moment besmet was met het coronavirus. Deze persoon moet dan positief zijn getest door de GGD. Wanneer een besmet persoon in de school is geweest, zullen wij onderzoeken met wie hij of zij contact heeft gehad. Aan deze personen wordt gevraagd of zij gebruik willen maken van de zelfsneltest. De mentor neemt altijd contact op met de leerlingen en ouder(s)/verzorger(s). Leerlingen worden alleen getest als dit ook met de ouder(s)/verzorger(s) is besproken en zij hier toestemming voor hebben gegeven via Magister.

Uw kind kan de uitslag na maximaal 20 minuten aflezen van de zelftest. U ontvangt een telefoontje van uw kind als de uitslag positief is.

De uitslag is positief of negatief:

· Positieve uitslag: Uw kind belt u bij een positieve uitslag. Uw kind is dan besmet met corona. Uw kind moet direct thuis in isolatie voor minimaal 7 dagen. Uw kind wordt ziekgemeld op school. De positieve uitslag wordt ook gemeld aan de GGD. De GGD neemt vervolgens contact op met u en/of uw kind voor een bron- en contactonderzoek.

· Negatieve uitslag: Als de test negatief is, hoeft u verder niets te doen. Uw kind kan dan gewoon op school blijven.

De uitslag van de zelfsneltest is 48 uur geldig. Hierna kunnen er alsnog klachten ontstaan. Daarom moet de test na 3 tot 5 dagen herhaald worden. Iedereen met een negatieve testuitslag wordt na 3 tot 5 dagen nog een keer getest.

Als u geen toestemming geeft voor de zelfsneltest, betekent dit dat uw kind automatisch 10 dagen in quarantaine zal gaan. Wij adviseren dan om na 5 dagen alsnog uw kind te laten testen door de GGD. Bij een negatieve testuitslag mag uw kind weer naar school komen.

Mag de zelfsneltest ook gebruikt worden als een leerling of medewerker een beetje verkouden is?

Nee. De zelfsneltest kan niet worden gebruikt als iemand klachten heeft. Als iemand klachten heeft die horen bij corona, dient de leerling of medewerker thuis te blijven en een testafspraak te maken bij de GGD. De zelfsneltest kan dus alleen ingezet worden wanneer iemand geen klachten heeft en is dus preventief.

Wilt u meer informatie of heeft u vragen?

Neem dan gerust contact op met de locatiedirecteur.

Terug