Ons onderwijs

De Ik Fabriek 
De HPC leerling krijgt vanuit zelfdeterminatie de ruimte om te leren om keuzes te maken die goed voor hem/haar zijn. Het kunnen maken van een gedegen keuze zien wij als een belangrijk onderdeel van zelfstandigheid, zelfverantwoordelijkheid en zelfredzaamheid maar het is ook moeilijk. Hierom ondersteunen wij leerlingen in onze begeleiding en coaching bij het maken van keuzes. Hiertoe krijgen leerlingen in toenemende mate keuzevrijheid bij de inrichting van een groot deel van hun onderwijsprogramma naarmate zij langer bij ons op school zitten. Dit doen wij onder andere door de keuzevakken. 

Op HPC Charlois luisteren we naar onze leerlingen. Hun stem telt. Leerlingen worden uitgenodigd om hun verhaal te doen en hun mening te geven. Daar waar mogelijk komen wij tegemoet aan hun wensen en wanneer dit niet kan, leggen wij uit waarom. 

Elke leerling heeft een eigen mentor. De mentor is de regisseur in het onderwijsproces van de leerling. Hiertoe voert de mentor regelmatig gesprekken met de leerling om hen te leren kennen en zodoende goed te kunnen begeleiden en coachen aan de hand van de leerling gesprekscyclus (bijlage 2). In de gesprekken motiveert de mentor de leerling om leerdoelen te kiezen die bij hen passen, van de visieposter. 

HPC les 
Op HPC Charlois geloven we dat sterke didactiek de kans op leren voor onze leerlingen groter maakt. Al onze leerlingen werken aan individuele leertrajecten in hun IOP. Docenten selecteren de trajecten uit onze ‘Programma’s van Onderwijs’ (PvO’s). Deze programma’s zijn door vakdocenten opgesteld op basis van de referentieniveaus-, de vier domeinen voor het praktijkonderwijs, de bouwstenen van Burgerschapsonderwijs van SARO (bijlage 2) en de ervaringen met- en wensen voor onze leerlingen. De inhoud van de PvO’s wordt verantwoord in een begeleidend vakdocument.
De leertrajecten worden door de docent toegekend aan het IOP in afstemming met de leerling. Hierbij krijgen leerlingen naarmate zij langer bij ons op school zitten, meer invloed op hun leerdoelen. De trajecten beschrijven leerdoelen per periode. Deze doelen worden gedurende de periode geëvalueerd en bijgesteld indien nodig. Hiertoe wordt gewerkt met een periode- jaarcyclus. 
Deze leerdoelen uit de trajecten bepalen de inhoud en leerdoelen van de lessen. De lessen op HPC Charlois verlopen volgens het format van ‘De HPC les’. Dit format is gebaseerd op het doordacht passend lesmodel (CED) en onze HPC Charlois visie (Bijlage 3).

Afsluiting
Op HPC Charlois werken we vanuit de visie dat alle leerlingen aan het einde van hun schoolloopbaan gediplomeerd de school verlaten. Bovendien hebben zij daarbij minimaal een branchecertificaat op zak. De HPC leerling beheerst de uitstroomcompetenties van de visieposter. Hiermee willen wij de kansen voor leerlingen op zelfstandigheid, zelfverantwoordelijkheid en zelfredzaamheid vergroten.